“Aanpak van de criminaliteit is absoluut geen prioriteit, er wordt nauwelijks geïnvesteerd in de keten van Justitie en Politie,” concludeert oud-politiecommissaris en Assembleelid Krishna Mathoera. Sommige opmerkingen uit de zaal zijn fel. Eén die vaker aangehaald wordt, is: “De leiding van het land die zelf crimineel gedrag vertoont, zal geen prioriteiten stellen aan het bestrijden van de criminaliteit en het bevorderen van de veiligheid.”

Mathoera was inleider van de discussieavond van de Kenniskring in het Lallarookh gebouw dinsdagavond. Advocaat Joan Nibte (politiek leider PRO) en Humphrey Tjin Liep Shie, ex-korpschef en ex-directeur JusPol, maakten deel uit van het panel. Het thema van de avond was Criminaliteit en Veiligheid!!!

Mathoera heeft aangegeven hoe weinig geld en middelen zijn besteed aan justitie en politie door de regering, onder leiding van president Desi Bouterse. De investeringen zijn significant gedropt van US$ 22 miljoen in 2010 naar US$ 1.3 miljoen in 2018. Voor dit jaar is volgens de begroting SRD 26 miljoen (US$ 3.4 miljoen) uitgetrokken voor Justitie & Politie, maar daar is SRD 18 miljoen afkomstig van een lening uit China, deelt Mathoera mee.

De oud-commissaris van politie geeft ook aan dat de cijfers in de verschillende categorieën van de criminaliteit heel hoog zijn. Daarnaast wordt er heel weinig gedaan aan de ‘ondermijnende criminaliteit’ zoals witwassen, corruptie en fraude. Door de grote drugsvangsten krijgt Suriname het predicaat ‘drugsdoorvoerland’ en ‘narcostaat.’ Naar haar eigen schatting wordt er ongeveer aan US$ 1 miljard drugs verhandeld in het land.

Weinig aanwezigen geloven dat onder deze regering de criminaliteit zal afnemen omdat de oorzaken als armoede en het niet handhaven van wetten, niet worden weggemaakt. “Wanneer politici in de top zelf crimineel zijn, geloof ik niet dat ze criminaliteit willen bestrijden,” merkt Gerold Sewcharan, voorzitter van PRO op tijdens de discussie. “Zoals onze president nu waarvan we weten dat hij veroordeeld is voor internationale drugshandel, in Suriname terecht staat voor meervoudige moord, geloof ik niet dat hij gaat investeren in criminaliteitsbestrijding,” zei Sewcharan.

René Gompers