De VHP gaat zelfstandig de verkiezingen van 2020 in. “Wij willen naar de verkiezing gaan als de grootse politieke organisatie en ons doel is om daarmee regeerverantwoordelijkheid te krijgen, om Suriname te redden,” deelt VHP voorzitter Chan Santokhi mee. “Surinamers, come on board, laten we gaan naar het groter doel.” Samenwerken met andere partijen na de eventuele winst is niet uitgesloten. Het hoeft niet de NDP te zijn, de bevolking zal in het stemlokaal beslissen wie de regeerpartners van de VHP mogen zijn, stelt Santokhi.

De VHP is tijdens een persconferentie in het partijcentrum vrijdag, ingegaan op verschillende zaken waaronder het transformatieproces van de oranjepartij, de toenemende criminaliteit, de reshuffling en de resultaten van het recente partijcongres. Op het congres is beslist dat de VHP alleen de verkiezingen ingaat, moet transformeren naar de grootste en een multi-etnische politieke partij. De partij is opengesteld voor de ‘niet traditionele’ VHP’er. Er komen geen aparte etnische afdelingen, de partij wordt gewoon één nieuwe VHP, benadrukt Santokhi. De regels voor het installeren van kernen zijn aangepast, waardoor de partij kernen in het binnenland en buiten de grenzen kan installeren.

“De partij positioneert zich als de partij voor de toekomst, breedgedragen, nationaal, om als alternatief te dienen,” deelt Santokhi mee. “ Transformatie is een middel om dat grotere doel te bereiken en gelukkig loopt dat proces heel goed.” De VHP is heel actief in het binnenland. De trainingen voor ondernemerschap, het verhogen van bestaande agrarische productie en de gegarandeerde afzet, worden door steeds meer dorpen verwelkomt, deelt Michelle Seedo, vertegenwoordiger van de VHP in het binnenland mee. Nieuwe agrarische projecten zitten in een ‘pilot’ fase waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn.

Samenwerkingen met andere partijen in 2020 na eventueel regeermacht te hebben verworven, is een punt waar niemand om heen kan geeft Santokhi aan. “We zijn politieke realisten, het systeem stelt je niet in staat om alleen te regeren. Ook al zou de VHP bij wijze van spreken 28 zetels halen, dan nog zou men rekening moeten houden met de politieke situatie die men gaat aantreffen,” merkt Santokhi op. Hij stelt dat dan zal blijken hoe erg de crisis werkelijk is, omdat zaken niet zichtbaar worden gemaakt op dit moment. De crisis aanpakken zal een nationale aanpak vereisen. De samenleving zal de VHP in het zadel moeten helpen, geeft Santokhi aan: “Wij zeggen; volk van Suriname, geef de VHP voldoende mandaat om te regeren, om in de leiding van het land te komen. Dat zal doorslaggevend zijn om uit de crisis te komen. De VHP zal met andere partijen moeten regeren. Volk van Suriname, beslist u welke de andere partijen zullen zijn.”

(Starnieuws-René Gompers)